1. Who was the first Indian to win the SAARC
Literary Award in 2006? 
Ans: Laxman Gaikwad 
2. Who is the only writer to get the SAARC
Literary Award twice? 
Ans: Suman Pokhrel (Nepal) 
3. Who is the author of 'No Full Stops in India'?
Ans: Mark Tully 
4. In 1824, the Oriental Club was established
for East India Company Officers. Where is it situated? 
Ans:  London 
5. The science of which plant cultivation is
known as Moriculture? 
Ans: Mulberry 
6. What is the name of the small version of
football, mainly played indoors with five players in a side? 
Ans: Futsal 
7. Sports items that require physical contact mixed
martial arts is known as? 
Ans: Contact Sports 
8. What are the examples of contact sports? 
Ans: Rugby League, Rugby Union & American
Football 
9. The Isle of Wight is an island belongs to
which country? 
Ans: England 
10. Post Office Savings Bank belongs to which
List of the Constitution? 
Ans: Union List 
11. Which metal has the lowest value of thermal
conductivity? 
Ans: Manganese 
12. Which metal is present in the insulin
hormone? 
Ans: Zinc 
13. Weber is the SI unit of? 
Ans: Magnetic flux 
14. Name the economist who coined the term
'BRIC' to denote the four rapidly developing countries? 
Ans: Jim O'Neill 
15. What is the main objective of the Rashtriya
Gokul Mission launched in July2014? 
Ans: To conserve & develop indigenous breeds
16. Who is known as 'the Father of modern
Ecology'? 
Ans: Eugene Odum 
17. What is the major non-gas contributor to the
Earth's green house effect? 
Ans: Clouds 
18. What is the name of the geologic triple junction
in the southern Indian Ocean where three tectonic plates meet? 
Ans: Rodrigues Triple Point 
19. Which is the largest ocean current of the
Indian Ocean? 
Ans: The Agulhas Current 
20. Due to the presence of world famous poets,
which country came to be known as 'The nest of singing Birds' in the medieval
period? 
Ans: England 
21. Which social reformer made the efforts for
the Hindu Widows' Remarriage Act of 1856? 
Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar 
22. Which social reformer is considered as 'the
Pioneer of Women's Education in India'? 
Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar 
23. The Young Bengal Movement drew inspiration
from which revolution? 
Ans: French Revolution 
24. Who said that 'If religion does not sanction
social reform, then change religion'? 
Ans: Gopalhari Deshmukh 
25. Who was the first Sultan of Delhi to get
recognition of the Khalif of Bagdad?
Ans: Iltumish

 
 
 
1 Comments
Thanks
ReplyDelete