Current Affairs for October 2018



1. What is the growth forecast of India according to global research agency Fitch Rating?
Ans: 7.8%

2. Name the company that signed a pact with Japan's Softbank and NTT Communication to roll out 5G and Internet of Things technology in India?
Ans: BSNL


3. Where did World's first women-only foreign minister's conference held?
Ans: Montreal, Canada

4. Name the Assamese movie directed by Rima Das, which has been selected as India's official entry to the Oscar 2019?
Ans: Village Rockstars

5. Which is the mobile app launched by Mysuru city police to ensure the safety and security of auto and cab passengers?
Ans: Mysuraksha

6. Name the first own airport in the state of Sikkim inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
Ans: Pakyong Airport

7. Which is the first country in the world to double its tiger population?
Ans: Nepal

8. Name the sailing vessel of Abhilash Tomy, who was suffered a back injury during Golden Global Race 2018?
Ans: Thuriya

9. Who was appointed as the Managing Director and Vice President of Facebook India Operations?
Ans: Ajit Mohan

10. Name the place at which India organize 'Gandhi March'?
Ans: Peace Palace at the Hague, Netherlands

11. Who is the head of 3 member committee constituted by Supreme Court to look into the aspect of jail reforms across the country and suggest measures to deal with them?
Ans: Justice Amitava Roy

12. Whose birth anniversary observed as 'Antyodaya Diwas' on 25th September?
Ans: Pandit Deen Dayal Upadhyaya

13. Who won FIFA's best male player award 2018?
Ans: Luka Modric

14. Which state has topped among states in terms of 'Ease of Living Index ranking launched by Ministry of Housing and Urban Affairs?
Ans: Andhra Pradesh

15. Who filled the case for live streaming of Court proceeding that was allowed by Supreme Court?
Ans: Snehil Tripathi and Centre for Accountability and Systemic Change

16. Name the city that hosts second Global Renewable Energy Investment and Expo 2018?
Ans: New Delhi

17. Where does the inaugural General Assembly of the International Solar Alliance takes Place?
Ans: New Delhi

18. Which state government approve financial assistance to women and girl acid attack victim's scheme?
Ans: Haryana

19. Name the device developed by CSIR to mitigate air pollution at traffic junctions in New Delhi?
Ans: WAYU (Wind Augmentation Purifying Unit)

20. Which section of IPC related to adultery was declared as unconstitutional by Supreme Court of India?
Ans: Section 497

21. What is the theme of World Tourism Day observed on September 27?
Ans: Tourism and the Digital Transformation

22. Who is appointed as the transaction advisor of defence minister?
Ans: SBI Capital Market

23. Where did the eight Asian Yoga Sports Championship held?
Ans: Thiruvananthapuram

24. What is the rank of India in Economic Freedom Index released by Centre for Civil Society?
Ans: 96

25. Which state won first prize for comprehensive development of tourism?
Ans: Andhra Pradesh

Post a Comment

0 Comments