Current Affairs on 3rd November 2015

1. Name the first woman President of Nepal?
Ans: Bidhya Bhandari

2. Which African leader was selected for the 2015 Confucius Prize?
Ans: Robert Mugabe. He is the President of Zimbabwe.

3. Who heads the high level commit-tee set up by the central government to suggest simplification of income tax laws?
Ans: Justice R V Eswar

4. Name the bilateral naval exercise held between India and Sri Lanka in Trincomalee coast?
Ans: SLINEX 15

5. Which neighbouring country signed an agreement with China to import all kinds of fuel in order to ease the prevailing fuel crisis in the country? 
Ans: Nepal

6. Jimmy Morales was elected President of which Central African country? Ans: Guatemala

7. What does AMRUT, an urban project of the Government of India, stand for?
Ans: Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

8. Which country ceased its One-Child Policy, which had been in existence in the country since 1978?
Ans: China

9. Najib Shah has been appointed chairman of which central government agency?
Ans: Central Board of Excise and Customs (CBEC)

10. The third edition of which international summit was held in New Delhi from October 26 to 30?
Ans: India-Africa Forum Summit

11. What is India's position, in the ranking in the World Bank's 2016 Report of Ease of Doing Business?
Ans: 130th Rank
             The top in the ranking: (1) Singapore, (2) New Zealand, (3) Denmark, (4) Republic of Korea and (5) Hong Kong, China.

12. Which bank organised a marathon, named Vigithon, to make people aware of the need to fight corruption?
Ans: Union Bank of India

13. Which submarine, the first of the six in the `Scorpene Class' Submarines, was successfully set afloat recently?
Ans: INS Kalvari

14. Which Indian sports administrator and honorary member of the International Olympic Committee passed away recently?
Ans: Ashwini Kumar

15. Arjun Vajpai and Bhupesh Kumar scaled an unexplored peak in Himachal Pradesh and named it after which personality?
Ans: A P J Abdul Kalam

16. Name the Vice President of Maldives who was arrested over alleged assassination attempt on the President Abdulla Yameen.
Ans: Ahmed Adeeb

17. United Nations Day was observed on:
Ans: 24th October
              World Development Information Day and World Polio Day were also observed 24th October. World Day for Audiovisual Heritage was observed on 27th October.

18. Which Indian movie, directed by Pan Nalin, bagged the People's Choice Award at the Rome International Film Festival?
Ans: Angry Indian Goddess

19. Which musical composer received this year's Hriday anath Mangeshkar Award?
Ans: A R Rahman

20. Which imprisoned Saudi blogger, Rai Bidwai, has been awarded the European Parliament's Sakharov Human Rights Prize?
Ans: Raif Badwai.
                             He is also the co winner of the 2015 Pen Pinter Prize.

Post a Comment

0 Comments