Latest Current Affairs of November

1. The Supreme Court has declared the 99th constitutional amendment for forming which commission, unconstitutional and void?
Ans: National Judicial Appointments Commission

2. International Day for the Eradication of Poverty was observed on: 
Ans: October 17
             This year's theme is 'Building a sustainable future: Coming to gather to end poverty and discrimination

3. The NATO conducted which military exercise in Italy to test the alliance's ability to respond to new Security threats?
Ans: Trident Juncture

4. Name the first male member of the National Commission for Women?
Ans: Alok Rawat

5. The United States and Spain have recently reached an agreement to clean up which place in Spain contaminated by the accidental dropping of nuclear bomb in January 1966?
Ans: Palomares

6. As per the stipulation by the Telecom Regulatory Authority of India, telecom operators have to compensate the consumers by how much amount for each call drop, with effect from January 1, 2016?
Ans: 1 Rupee

7. Justin Trudeau has been elected prime minister of which country?
Ans: Canada

8. Who has been appointed president of the newly constituted All India Council of Sports?
Ans: V K Malhotra

9. Which Indian batsman, who scored 8,586 runs from test cricket, announced his retirement from international cricket recently?
Ans: Virendar Sehwag

10. Li Xuerui of China defeated which Indian player to win the women's singles title in the Denmark Open Badminton Championships?
Ans: P V Sindhu

11. Name the Indian movie that won the best short film award at the 2015 London Film Festival?
Ans: An Old Dog's Diary

12. Whose autobiography is titled Dreaming Big: My Journey to Connect India?
Ans: Sam Pitroda

13. Which Indian marine biologist, who led the country's first Antarctica expedition, passed away recently?
Ans: S Z Qasim

14. Who won the 2015 Sultan Johor Cup under-21 Hockey tournament?
Ans: Britain

15. Who became the first woman parliament speaker of Nepal?
Ans: Onsari Gharti Magar

16. Narne the typhoon which hit Philippines in the third week of October?
Ans: Koppu

17. Which Indian won the singles tide in the ATP Challenger Vietnam Open Tennis Trophy?
Ans: Saket Myneni

18. World Statistics Day was observed on: 
Ans: 20th October
        The theme for this year is Better Data, Better Lives.

19. Where in India was Musa Indandamanesis, a sweet banana species, discovered recently?
Ans: Andaman Islands

20. P S Jayakumar, former chairman of Microsoft India, has been appointed MD and CEO of which bank?
Ans: Bank of Baroda

21. Name the former captain of Indian football team, who has recently been appointed as the advisor of the All India Football Federation (AIFF)?
Ans: Baichung Bhutia

22. Omid Kordestani was appointed executive chairman of which social networking company?
Ans: Twitter

23. Where is the Tunnel Technology Institute, to be set up by the Konkan Railway, located?
Ans: Margao, Goa

24. The Government of India has approved the amendment of the Payment of Bonus Act, increasing the bonus ceiling of Rs 3500 per month to Rs. Per _____ month?
Ans: 7000

25. What is the World Food Day's theme for this year, observed on 16th October?
Ans: Social Protection and Agriculture

Post a Comment

0 Comments