Facts About Kerala PSC Questions

1. In which year was the Kerala Kalamandalam established?
Ans: 1930

2. Where is the National University of Advanced Legal Studies situated?  
Ans: Kochi 

3. In which year was the Kudumbasree programme inaugurated?
Ans: 1998

4. Mamankam was a festival of _____ days?
Ans: 28

5. Name the first Indian President to address the Kerala Legislative Assembly?
Ans: K R Narayanan

6. Who was the first Malayali to be appear in the postal stamp?
Ans: Sree Narayana Guru

7. Which place is known as the Mecca of Kerala?
Ans: Ponnani

8. Which is the only state capital in India that did not undergo foreign rule?
Ans: Trivandrum

9. Which is the first Eco Touris centre in India?
Ans: Thenmala

10. Which is the largest irrigation project in Kerala?
Ans: Kallada (Kollam)

11. The oldest Malayalam newspaper in Publication is?
Ans: Deepika

12. Which is the only District Kerala that did not has any reserve forest?  
Ans: Alappuzha

13. Athirappilly and Vazhachal waterfalls are situated on which river?  
Ans: Chalakkudi River

14. Which is the only district in Kerala that shares border with two states? Ans: Wayanad

15. Kerala was declared as the first total literate state of India on?
Ans: April 18, 1991  

16. The Sanskrit educational centre Kanthalloor Salai was on the banks of the river?
Ans: Killiyar

17. Which Malayalam film won the coveted British Film Institute Award for the most original and imaginative film in 1982?
Ans: Elippathayam 

18. Which art form of Kerala was ' recognised by UNESCO as a masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity?
Ans: Koodiyattom

19. Which art form was later developed in to Kathakali?
Ans: Ramanattom 

20. What is known in the scientific name strobilanthes kunthiyana?
Ans: Neelakurinji

21. Which is the major soil type of Kerala?
Ans: Laterite Soil

22. Which is the highest peak in the Western Ghats?
Ans: Anamudi (2,695 M)

23. What is the major break in the Western Ghats?
Ans: Palakkad Gap

24. With only 16 KM length, which is the smallest river of, Kerala?
Ans: Manjeswaram River

25. In which year was the Kerala Agrarian Relations Bill passed?
Ans: October 15, 1960

26. Who set up the organisation COSTFORD for spreading awareness for low cost housing?
Ans: Laurie Baker 

27. Which political leader is the author of the works 'Njan orn puthiya lokam Kandu and Ente Poorvakala Smaranakal'?
Ans: A K Gopalan

28. In which year was the first Kerala ministry dismissed and President's rule imposed?
Ans: July 31, 1959

29. Who was the only Keralite to become the leader of opposition (recognised) in Indian Parliament?
Ans: C M Stephen

30. Who was the first Keralite to be nominated to Rajya sabha?
Ans: Sardar K M Panicker

31. What is the total number of Lok Sabha seats from Kerala?
Ans: Twenty

32. What is the number of Rajya Sabha members from Kerala?
Ans: Nine

33. The ministry of which state was dissolved by imposing Article 356 of the Constitution for the first time in India?
Ans: Kerala

34. The Kerala State Civil Supplies Corporation was set up in?
Ans: 1974

35. Which housing minister of Kerala envisaged the idea of 'Laksham Veedu'?
Ans: M N Govindan Nair

36. Which dam of Kerala is situated between the Kuravanmala & Kurathimala?
Ans: Idukki Arch Dam

37. Which country aided the Idukki Arch Dam project with long term loans & grants?
Ans: Canada

38. In which script was the Malayalam language first written?
Ans: Vattezhuthu 

39. Which is the largest fresh water lake of Kerala?
Ans: Sasthamcotta (Kollam)

40. Which is the oldest river boat fiesta in Kerala?
Ans: Aranmula Boat Race

41. Which is the only known Namboothiri Kingdom of Kerala?  
Ans: Chempakasseri

42. The plain-woven textile exported from Kozhikode is popularly known as?
Ans: Calico

43. Brown's Plantation is famous for?
Ans: Cinnamon

44. In which district is the Chethalayam waterfalls?
Ans: Wayanad

45. The famous Soochippara waterfall is in ____district?
Ans: Wayanad

46. The centre of the Salt Sathyagraha in Kerala in the Civil Disobedience Movement in 1930?
Ans: Payyanur

47. Nelliyampathy hills are situated in the district?
Ans: Palakkad

48. The National Highway running between Quilon and Madura'?
Ans: NH 208.

49. The river of Kerala in which large number of dams are constructed? 
Ans: Periyar

50. The river which is merging with Arabian Sea at Beypore?
Ans: Chaliyar

Post a Comment

1 Comments